Paragraf
Paragraf Nedir Ne Demektir Kısaca Özet
Paragraf, yazı parçası demektir. Herhangi bir olayı, durumu, düşünceyi, kavramı veya varlığı anlatan cümleler topluluğudur. Paragraftaki cümlenin anlamı ve yapısı olarak bir bütünlük oluşturur. Paragraf sözcüğünün sözlük anlamı : Yazı bölümü (Latince “para”: bölüm, “graf’: yazı sözcüklerinden oluşur.)
Paragrafın terim anlamı: Anlatım birliği veya düşünce birimi.
Cümleler bir zincirin halkaları gibi birbirlerine bağlıdır. ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlarda (YKS, KPSS, ALES, DGS…) paragraf soruları 4 bölüm altında sorulmaktadır:
1) Paragrafta Anlatım Teknikleri
2) Paragrafta Konu – Ana Düşünce
3) Paragrafta Yapı
4) Paragrafta Yardımcı Düşünce
Öğrencilerimizin yani sizin paragraf konusundaki şikayetleri şunlar:
* Paragraf soruları çok uzun, paragrafın sonuna gelince başını hatta ortasını unutuyorum.
* Birbirine yakın seçenekler oluyor, iki seçenek arasında kalıyorum ve yanlış seçeneği işaretliyorum.
* Sınavlarda paragraf soruları çok fazla, bu yüzden okumaya üşeniyorum, canım sıkılıyor.
Paragraf Çözme Teknik ve Yöntemleri Nelerdir?
( Aşağıdaki maddeleri okumadan paragraf çözmeyin!!!)
* Sınava hazırlık sürecinde düzenli olarak ve çok sayıda paragraf sorusu çözülmelidir. Sınava hazırlanırken soru çözmek yerine sadece kitap okumak yeterli olmayacaktır.
* Paragrafta anlamını bilmediğiniz bir sözcük geçerse sözlüğü açıp o sözcüğün anlamını öğrenin .
* Önce soru cümlesi, sonra paragraf okunmalıdır. Soru kökünün doğru okunması paragrafın çözümünü kolaylaştıracaktır. Soru kökünde istenen kavramın altı çizin, kavramı tam olarak algılayın.
* Soru köklerinde çıkarılamaz”, “değildir”, değinilmemiştir” gibi olumsuz ifadelere dikkat edin.
* Yanıt verirken aceleci olmayın , bütün seçenekleri yani A’dan E’ye kadar bütün seçenekleri okuyun.
* Paragraf sorularına “zordur” psikolojisi ile yaklaşmayın , öyle yaklaşırsanız gerçekten sorular zorlaşır. * Paragraf soruları yanıtını içinde barındıran sorulardır . Dikkat edilecek olursa paragraf sorularına ‘bu parçada … , bu parçaya bağlı kalınarak … ” diye başlanır.
* Son yıllarda özellikle uzun paragraflar soruluyor. Uzun paragraflar, kısa paragraf sorularından daha kolaydır. Paragraf ne kadar uzun olursa yanıtı bulmak o kadar kolaylaşır.
* Bazı sorularda seçenekler birbirine çok yakındır , özellikle iki seçeneğe indirdiğiniz sorularda aklınıza ilk gelen seçeneğin doğru olma olasılığı daha yüksektir.
* Soruların çözümünde objektif (nesnel) olun. Sınavda “sizin paragraf, konu hakkındaki görüşünüz nedir” sorulmaz. “Ama burada anlatılanlar bana göre yanlış ” kanısından kaçının.
* Bir de şunu unutmayın: Yaşamınızda edebiyata, sanata, eğitime, kültüre yer yoksa paragraf konusunda çok zorlanacaksınız , tersi geçerliyle paragraflar sizden korksun.