Bahtiyar Vahapzade
Bahtiyar Vahapzade Hayatı Biyografisi Edebi Kişiliği ve Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi (1925-2009):
Azerbaycan’ın kuzeyindeki Şeki şehrinde doğdu. Ortaöğrenimini Bakü’de tamamladı. Tıp fakültesini yarıda bırakarak yüksek öğrenimini Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesinde tamamladı. Üniversitede asistan, doktor, doçent ve profesör olarak çalıştı. Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyeliği görevinde bulundu. Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan Parlamentosunda milletvekilliği yaptı. Azerbaycan bağımsızlık mücadelesine destek verdi, bağımsızlığın kazanılmasından sonra da Azerbaycan Millî Meclisinde milletvekilliği görevinde bulundu.
Türk dünyasında tanınan ve çok okunan bir şair olan Bahtiyar Vahapzade, şiirlerinde özellikle millî ve manevi değerleri işledi. Vatan ve ana dil temaları etrafında Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesini yansıttı. İlhamını halkın irfanından aldı. Duygulara hitap ederken kimi zaman lirik, kimi zaman epik bir söyleyişe yöneldi. Pek çok edebiyat ödülü aldı, “Azerbaycan Halk Şairi” unvanına layık görüldü.
Bahtiyar Vahapzade; Menim Anam şiirinde duygu ve düşüncelerini doğal, içten, yalın bir söyleyişle dile getirmiştir. Şiir, Azeri Türkçesinden aktarılırken ses özellikleri büyük oranda korunmuştur:
Yoh men heçem,
Men yalanam, Kitap-kitap sözlerimin Müellifi: menim anam!..
Eserlerinden bazıları farklı dillere çevrildi. Gülüstan, Şehidler, Şeb-i Hicran ve İki Korku adlı manzumeleri büyük ilgi gördü. Menim Dostlarım, Bahar, Dostluk Nağmesi, Gurub Düşünceleri, Ürekdedir Sözün Kökü (şiir); Vicdan, Darağacı, Kızıl Elma, İkinci Ses, Özümüzü Kesen Kılınc, Feryad (oyun) sanatçının başlıca eserleridir.