Sözlü İletişim
A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma
Sunum; bilgileri yenileyen, pekiştiren, hatırlatan, önemli noktaları öne çıkaran, bir çalışma sonucunu açıklayan, laboratuvar araştırmalarını sunan, anket sonuçlarını ifade eden, önemli olay ve olguları dile getirmek üzere yapılan konuşmalardır.
Dilimize son yıllarda Batı dillerinden, özellikle de İngilizceden birçok kelime girmiştir. Yeni bulunan ve yeni üretilen aletler ülkemize gelirken adlarını da birlikte getirmiştir: faks, kamera, monitör, printer, radyo, televizyon, video… Bu yazımızdaki sunumun konusu bu bağlamda “Türkçemize yeni girmiş teknolojik terimler ve bu terimlerin yazılış ve telaffuzları ile ilgili hususlar”dır. Sunumunuzu hazırlarken neyi, nasıl sunacağınızı düşünerek hareket ediniz. Sunumla ilgili en önemli iş içeriğin hazırlanmasıdır. Size göre önemli ve ilgi çekici bilgilerin, dinleyici kitlesini gözeterek seçilip düzenlenmesi sunumunuzun başarısını da belirler. Bununla birlikte planlama, sunumun içeriğinin ortaya çıkmasına ve konuşmanın gelişmesine bir temel oluşturur. Hazırlık aşamasında konuşmanın amacını belirleyerek konuyla ilgili araştırma yapınız. Elde ettiğiniz bilgiler ve hazırladığınız plan doğrultusunda konuşma metninizi ve konuşma kartlarınızı hazırlayınız.
Sunumda kullanılacak görsel, işitsel, yazılı, teknolojik araçlar dinleyicilerin konu üzerinde yoğunlaşmasına, rahatlamasına ve bilgiyi akıllarında tutmalarına yardımcı olur. Hazırlayacağınız sunumda terimlerin yazılış ve telaffuzları ile ilgili hususlar üzerinde durulacağından bu araçlardan yararlanabilirsiniz. Bunun için sunu hazırlama tekniklerine göre düzenlenmiş, okunaklı ve yüksek kaliteli görsel ve işitsel materyaller hazırlayınız.
Sunum öncesinde prova yapınız. Konuşmanıza dikkat çekici bir giriş yaparak mekânın büyüklüğüne göre sesinizin işitilebilir olmasına dikkat ediniz. Daima dinleyicilerinize dönük durunuz ve dinleyicilerinizle göz teması kurunuz. Mekâna, konuya, zamana, duruma, hedef kitlenize ve amacınıza uygun bir şekilde sunumunuzu yapınız.
Konuşmanız boyunca konuyla ilgili paylaştığınız bilgilerin önemli noktalarını vurgulayınız. Çok fazla ve çok hızlı konuşmaktan kaçınınız. Anlatım bozuklukları yapmamaya özen gösteriniz. Sesinizin yüksekliğini ve tonunu, bulunduğunuz ortama göre ayarlayınız. Konuşurken gereksiz ses ve kelimeler kullanmaktan kaçınınız. Konuşmanızın içeriğini alıntı, şiir okuma ve fıkra anlatma gibi unsurlarla zenginleştiriniz. Konuşmanızı daha önceden planladığınız konuşma süresini aşmadan etkili bir biçimde sonlandırınız.
B. Sözlü İletişim Uygulamaları
Dilimize yeni girmiş teknolojik terimler üzerine bir sunum yapınız. Bu sunumlarda terimlerin yazılış ve telaffuzları ile ilgili hususlara değininiz.