Küçük Ağa Özeti Tarık BUĞRA
Küçük Ağa Romanının Kısaca Özeti
I. Dünya Savaşı’ndan sonra Anadolu topraklan, yabancı güçlerce işgal edilmiştir. Osmanlı yönetimi, otoritesini ve gücünü kaybederek kontrolü elden kaçırmıştır. Böyle bir ortamda Türk halkı, dinini, yurdunu kurtarmak için Kuvay-ı Milliye hareketini başlatır.
Mehmet Reşit Efendi, 1918’de istanbul’da Fatih medresesinde öğrenciyken coşkulu vaazlarıyla tanınır ve 1919’da Akşehir’e gönderilir. Halk arasında “İstanbullu Hoca” olarak tanınır. Bir süre sonra Emine ile evlenir. Bu arada Yunanlılar Anadolu’ya girmiştir. “İstanbullu Hoca”, Kuvay-ı Milli-yecilerin ve önderleri Haydar Bey’in karşısında yer alır; Kuvay-ı Milliyecileri vatana ihanetle suçlar ve Padişah’ın desteklenmesini ister.
Ankara’da “İstanbullu Hoca” için “vur emri” çıkarılır. Hoca kaçar, Çakırsaraylı çetesine sığınır. Burada “Küçük Ağa” olur. Kuvay-ı Milliyeciler çeteyi kıstırırlarsa da Küçük Ağa kurtulur; Çerkez Ethem’in ortanca kardeşi Tevfik Bey’in çetesinde bir müfrezenin başına geçer. Küçük Ağa, zaman zaman doğru yolda olup olmadığını düşünür.
I. Dünya Savaşı’nda Arabistan cephesinde çarpışmış ve tek kolunu kaybetmiş olan Çolak Salih’e Hoca’yı yakalama görevi verirler. Çolak Salih, Hoca’yı yakalamak üzere yola çıkar onu bulur, onunla konuşur. Zaman içinde Hoca aslında, Kuvay-ı Milliye hareketinin haklılığını kavramıştır. Çolak Salih’in de etkisiyle artık taraf değiştirir ve Kuvay-ı Milliyeci olur. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli roller üstlenir; bir çarpışmada sağ kolundan yaralanır. Hilafet yanlısı olan Küçük Ağa, doğru düşünerek Kuvay-ı Milliye saflarına geçmiş ve Milli Mücadele hareketine destek vermiştir.
Kitabın Geniş Özeti İçin TIKLAYIN
Küçük Ağa Romanının Ana Fikri
Vatan ve millet sevgisi , bağımsızlık duygusu. Kurtuluş savaşının küçük bir kasaba’ dan görünüşü.
Küçük Ağa Romanının Kişi Kadrosu – Kahramanları
Küçük Ağa (İstanbullu Hoca): Kurtuluş mücadelesine büyük hizmetler vermiş binlerce kişiden biri.
- Küçük Ağa: Romanın baş kahramanı ve ailedeki en güçlü kişidir.
- Annesi: Küçük Ağa’nın annesi, onu seven ve koruyan bir kadındır.
- Babası: Küçük Ağa’nın babası, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki sosyal ve politik değişikliklerle başa çıkmakta zorluk çeken bir kişidir.
- Ablası: Küçük Ağa’nın ablası, aile içinde en zayıf halka olarak görülür ve korunması gereken bir kişidir.
- Dedesi: Küçük Ağa’nın dedesi, aile içinde en saygın ve sayılan kişidir ve ailedeki herkes tarafından dinlenir.
- Yakın arkadaşları: Küçük Ağa’nın hayatında önemli roller oynayan ve onun yanında yer alan arkadaşları vardır.
Salih:Birinci Dünya Savaşında sağ kolunu kaybetmiş ve hayatının anlamını Kurtuluş Mücadelesi ile tekrar kazanan biri.
Çerkez Ethem: Başlarda vatan ve millet için yeri tutulmaz hizmetler vermiş , cephede büyük başarılar göstermiş, fakat düzenli orduya geçme kararı alındığında tamamen zıt anlamlı fikirleri benimsemiş ve zararlı olmuş bir çete reisi.
Doktor Haydar Bey: Dünya Savaşında Yüzbaşı rütbesiyle görev yapmış ve milli mücadele yıllarında Kuvayı Milliye’ye büyük hizmetler vermiş bir asker.
Ali Emmi: Kurtuluşu Kuvayı Milliye’de gören ve çok büyük fedakarlıklarda bulunan yaşlı bir vatandaş.
YAZARIN HAYATI
2 Eylül 1918 tarihinde Akşehir’de doğdu. İlk ve ortaokulu Akşehir’de okudu. İstanbul Lisesi’nin yatılı kısmında okurken bu lisenin yatılı kısmının kapatılması üzerine kaydını Konya Lisesi’ne aldırdı ve liseyi burada bitirdi. (1936). Lise yıllarında Tarık Nazım müstear ismiyle hikaye ve şiirler yazmaya başlayan Tarık Buğra, İstanbul Üniversitesi Tıp ve Hukuk fakültelerinde bir süre okuduktan sonra kaydolduğu Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün son sınıfında ayrıldı. Askerlik hizmetinden sonra Şişli Terakki Lisesi’nde muallim muavini olarak işe başladı.
Cumhuriyet gazetesinin açtığı yarışmada Oğlum(uz) adlı öyküsüyle bin liralık büyük ödüle layık görüldüğü ilan edildi. (1948). Ancak, Tarık Buğra’ya bu para yerine altın bir kalem ödül olarak verildi. Aynı yarışmada Doğan Nadi’nin bölük komutanı birinci ilan edildi ve bu zatın hikayeci olarak adına ikinci bir kez daha rastlanılamadı. Yine de bu ödül neticesinde aldığı yoğun iş teklifleriyle basın hayatına atılma konusunda cesareti artan Tarık Buğra, Akşehir’e dönerek Nasrettin Hoca Gazetesi’ni çıkardı (26 Temmuz 1949-28 Haziran 1952). Milliyet gazetesi, Vatan, Yeni İstanbul gazetesi (1952- 1956), Yol Dergisi (1968) ve Tercüman gazetesinde (1970-1976) sanat sayfaları düzenledi, fıkralar yazdı, yazı işleri müdürlüğü yaptı. Hisar dergisi ve Türkiye gazetesinde de yazan Tarık Buğra, 26 Şubat 1994 tarihinde İstanbul’da öldü.
BAŞLICA YAPITLARI :
Bu Çağın Adı, Dönemeçte, Osmancık, Gençliğim Eyvah, Küçük Ağa, İbiş’in Dünyası, Firavun İmanı, Yarın Diye Bir şey Yoktur, Siyah Kehribar, Politika Dışı, Yağmur Beklerken, Yalnızlar
Diğer Roman Özetleri
Kitap Özetleri
çook iyi olmuş özeti koymanız çook saolun
tebrik edıyorum çok kısa bır özet:)
ya ben kitabın daha yarısındayım ama tahmin ediyorum ki küçük aga denilen çolak salih dogrumu biriniz bu konuda yardım edebilirmi
Hem tıp sonra hukuk sonra da edebiyatı bitirmeden ayrılan tek insan olmalı :)))
sağol kardeşim çok işime yarıyacak kitabını okumasam bile sırf bu özetle bir okuyuşta anladım bu paylaşım için sağolasın
çok teşekkürler gerçekten çok iyi bir özet
Kitaplar zaten kalın onlarımı okuyacağız yoksa dersmi çalışacağız sağolunnnnn
ya Allah razı olsun valla yarın sınavım var bu kitabı da okuyamamıştım çok iyi oldu bu özt sağolun varolun <3 :)))
istanbullu hocaya küçük ağa ismini kim vermiş
Mükemmel olmuş. Oradaki Fenasi Kerim söz sanatınıda atlamamışşınız gerçekten tebrikler.
Hayır değil küçük aga burda Çerkez Ethem oluyo nasıl anlayamazsın bunu yanı sasiyorum kitaba kendinizi verin lütfen…
Çok iyi özetlemişsiniz bravooo
Bence çok iyi olmuş elinize sağlık
Çok sağulun özeti koyduğunuz için projemi daha erken teslim edeceğim.
Tebrik ederim sınavımda çok yardımcî oldu
Gayet iyi bir özet perfonmas ödevimi yapmamda bana çok yardımcı oldu çok sağolun
Yıllar sonra mesaj atıyorum tşk benden 10 yıl o ve yazanlar olmuş vay beeee
cok iyi olmuş sağolun varolun
çok teşekür edeiyorum elinize sağlık
Yarın sınav var ve kitabı okumadım. Sağolun, saynizde çıkarırım bir şeyler (‘: 🐾